W związku z umieszczeniem na stronie internetowej Urzędu Miejskiego w Nowogardzie (www.nowogard.pl) artykułu pt. „Co z dojazdami osób niepełnosprawnych" (z dnia 16.10.2019 r. z późniejszymi zmianami), Gmina Nowogard oświadcza, iż intencją Gminy nie było formułowanie zarzutów co do prawidłowości w wydatkowaniu przez Stowarzyszenie Akademia Wspierania Inicjatyw Społecznych „AWIS" środków w ramach projektu „Nowe możliwości", lecz wyłącznie zwrócenie uwagi czytelników na opisane w materiale prasowym problemy osób niepełnosprawnych. Wszelkie, wyrażone w ww. artykule, wątpliwości dotyczące zabezpieczenia środków na finansowanie transportu osób niepełnosprawnych do Zakładu Aktywności Zawodowej w Goleniowie, miały jedynie charakter rozważań dziennikarskich, których intencją nie było naruszenie dobrego imienia Stowarzyszenia „AWIS".

Gmina Nowogard wierzy, że dobro osób niepełnosprawnych stanowi wartość nadrzędną, która nie powinna dzielić osób i instytucji, którym ten wspólny cel przyświeca, ani stanowić oręża w walce politycznej.

Gmina Nowogard wspiera wszelkie inicjatywy skierowane na pomoc osobom niepełnosprawnym oraz  docenia wkład Stowarzyszenia „AWIS" na tym polu, wyrażając nadzieję na owocną współpracę w przyszłości."